REB Regio Foodvalley lanceert zes innovatieve pilotprojecten voor duurzame samenwerking

Het Regionaal Energieteam Bedrijven (REB) Regio Foodvalley lanceert zes pilotprojecten om gezamenlijk de energietransitie te bevorderen. De pilotprojecten, verspreid over acht bedrijvenparken in de regio Foodvalley, onderzoeken tot 1 april 2024 de mogelijkheden voor bedrijventerreinen om samen energie te besparen, groene energie op te wekken, op te slaan en te verbruiken. Het REB-kernteam faciliteert en ondersteunt de pilotprojecten, met een focus op smart energy hubs en het verhogen van het aantal zonnepanelen op bedrijventerreinen. De betrokkenheid van de agrarische sector wordt benadrukt, met de nadruk op samenwerking tussen bedrijventerreinen en boerenbedrijven. De doelstelling is om na april 2024 structurele samenwerkingen tussen publieke en private partijen tot stand te brengen. Netcongestie wordt geïdentificeerd als een belangrijke uitdaging in de regio, waarbij een smart energy hub wordt beschouwd als een mogelijke oplossing. Het REB-kernteam hoopt dat de bredere samenwerking op korte en lange termijn vruchten zal afwerpen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.

Fotograaf Arjen Gerritsma lanceert nieuwe kalender

Fotograaf Arjen Gerritsma, al jaren lid van de BHN, lanceert ook dit jaar weer een nieuwe kalender. In 2022 maakte hij een vier weken-lange reis door Zuid-Afrika, het land waar hij en zijn vrouw in 1976 hebben gewoond. De mooiste foto’s van deze reis heeft hij nu gebundeld in een kalender voor 2024. De kalender op A3 formaat bestaat uit 36 foto’s en is leuk om weg te geven als relatiegeschenk of in een kerstpakket. De kalender kost €19,75 per stuk incl. BTW. Vanaf 25 stuks zijn ze ook leverbaar met uw eigen logo.

Meer informatie staat op deze pagina, bestellen kan direct via info@graphicsound.nl.

BHN lidmaatschappen 2024

BHN lidmaatschappen 2024

Beste leden,

Omdat we merken dat veel bedrijven graag deelnemen aan onze evenementen met 2 of 3 personen, is het vanaf nu ook mogelijk om een Duo bedrijfslidmaatschap af te sluiten.

Persoonlijk bedrijfslidmaatschap

 • 1 persoon van een bedrijf is contactpersoon en neemt deel aan de evenementen
 • Jaarlijks bedrag van €350,- ex BTW

Duo bedrijfslidmaatschap

 • 1 persoon van een bedrijf is contactpersoon en mag 1 collega of personeelslid meenemen naar de evenementen
 • Jaarlijks bedrag van €450,- ex BTW

Heb je interesse in een duo bedrijfslidmaatschap, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Wim den Oudsten via wim@onlinetuincoach.nl.

Met vriendelijke groet,

Bestuur BHN

Uitnodiging Docent in Bedrijf 2023

Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt nodigt je uit voor Docent in Bedrijf 2023 op 13 november

De arbeidsmarkt verandert in razend tempo, door trends als Ai en krapte op de arbeidsmarkt. Verandert de vraag op de arbeidsmarkt? Dan verandert het onderwijs daar in mee. De werknemers en ondernemers van de toekomst worden nu opgeleid. Kijkend naar de toekomst zijn verbinding en samenwerken cruciaal.

Speciaal voor medewerkers in het onderwijs en de arbeidsmarkt gaat wederom hét event van Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt ‘Docent in Bedrijf 2023’ voor onderwijs en arbeidsmarkt regio Amersfoort plaatsvinden. Het inspirerende programma brengt docenten en ondernemers dichter bij elkaar. De ontmoetingen zorgen voor een verbetering in de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt. Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk is partner van Netwerk O&A om de verbinding onderwijs en arbeidsmarkt in de regio te stimuleren. Afgelopen jaar hebben ruim 200 deelnemers aan het event deelgenomen voor het middag- en of avondprogramma, ook dit jaar belooft het een succes te worden.

Het programma bestaat uit een middag- en avondprogramma. Tijdens het middagprogramma van 15.00-16.30 uur brengen docenten en ondernemers een bezoek aan één van de deelnemende inspirerende bedrijven of organisaties. Tijdens het avondprogramma is er de mogelijkheid om Inspiratiesessies bij te wonen en je zo te laten inspireren door aansprekende sprekers en te netwerken tijdens het netwerkbuffet.

De locatie van het Avondprogramma is ROC Midden Nederland, Disketteweg 10 Amersfoort. Tijd 17.00-20.30 uur.

Wij nodigen je van harte uit om maandag 13 november aanwezig te zijn bij Docent in Bedrijf.

Het gehele programma en de mogelijkheid voor aanmelden lees je via https://netwerkoa.nl/docent-in-bedrijf-2023/

Ben de Graaf lanceert boek

Ons lid Ben de Graaf publiceert al 13 jaar een blog op zijn website en Nijkerk Nieuws. Honderden vaste lezers volgen deze blog. Een selectie verhalen is nu verschenen in een chique jas: een boek! Een mooie prestatie, waar we Ben graag mee willen feliciteren.

Navelknagertje en 100 andere verhalen is nu te koop via zijn website.

Foto: Arjen Gerritsma

Rabo Kenniscafé Verduurzaming bedrijventerreinen

Beste leden,

Onderstaande uitnodiging van Rabobank brengen we graag onder jullie aandacht. 

Met vriendelijke groet,

Bestuur BHN

Beste relatie,

Het is niet meer de vraag óf bedrijventerreinen moeten verduurzamen, maar de vraag is hóé ze het beste kunnen verduurzamen. Op weg naar een duurzaam bedrijventerrein kom je langs diverse knooppunten. Een van die knooppunten is netcongestie: het elektriciteitsnet is op veel bedrijventerreinen overbelast, waardoor nieuwe of grotere aansluitingen de komende jaren niet mogelijk zijn.

Als bankier van de Energietransitie helpen we je graag bij deze uitdaging. Daarom nodigen we je uit voor het Rabo Kenniscafé met als thema ‘Netcongestie, van inzicht naar concrete oplossingen’. Deze vindt plaats op maandag 6 november van 20.00 tot 22.00 uur bij Rabobank, Utrechtseweg 25 in Zeist.

Oene Venema van Bedrijventerreinaanpak.nl neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de regio mee op reis van de netcongestieproblematiek tot dé concrete oplossing in de vorm van een Energy Hub. Na een korte pauze is er ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen, waarna Martin Ossendrijver (specialist Energietransitie) vertelt hoe Rabobank je kan helpen met de financiering.

Programma

19.30 uur – Inloop
20.00 uur – Welkomstwoord Rabobank – Rients Schuddebeurs
20.05 uur – Netcongestie & Energy Hubs – Oene Venema
20.55 uur – Break
21.10 uur – Waar loop je tegenaan op ‘jouw’ bedrijventerrein?
21.30 uur – Wat kan Rabobank voor jou betekenen? – Martin Ossendrijver
21.45 uur – Afsluiting en netwerkborrel
22.30 uur – Einde

Wil jij leren van praktijkvoorbeelden uit jouw eigen regio en ontdekken hoe je tot een Energy Hub kunt komen? Meld je dan via onderstaande link aan voor dit informatieve en inspirerende kenniscafé.

Klik hier om je aan te melden voor 6 november

 

Nominatie ICT Award Regio Foodvalley

Vanavond is de uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley, waarbij ook de ICT Award Regio Foodvalley wordt uitgereikt. Eén van onze leden, BFG Warehousing BV is hiervoor genomineerd. Namens het bestuur en alle leden van BHN willen we BFG Warehousing van harte feliciteren met hun welverdiende nominatie. We wensen hen heel veel succes vanavond en hopen dat ze de erkenning krijgen die ze verdienen!

Update: BFG Warehousing BV heeft gewonnen! Van harte gefeliciteerd.

Webinar Wegwijs in verplichte registratie werkgebonden personenmobiliteit

Donderdag 12 oktober 2023 10.00 uur tot 11.00 uur

Online

Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Dat is het doel van dit besluit, dat naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treedt.

Meer informatie inclusief de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vind je hier.

Wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers (met 100 of meer werknemers) jaarlijks gegevens bijhouden over de mobiliteit van hun werknemers. Het gaat daarbij om woon-werk mobiliteit en zakelijke mobiliteit. Werkgevers moeten deze gegevens aanleveren via een digitaal formulier. Uiterlijk 30 juni 2025 moeten de de gevraagde gegevens over 2024 ingestuurd zijn.
Het gaat om jaartotalen van:

 • het totaal aantal gereisde kilometers per
 • gebruikte vervoermiddelen en per
 • gebruikte brandstof

Voor wie?
De regels gaan gelden voor:

 • alle organisaties met 100 of meer werknemers
 • gemeenten, provincies en ministeries

Wat behandelen we tijdens het Webinar?
Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’. In die handreiking staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt. Tijdens het webinar beantwoorden we veel voorkomende vragen van organisaties. Ook is er veel ruimte om vragen te stellen over de handreiking en hoe je aan de verplichting voldoet.

Tijdens het webinar bespreken we onder andere:

 • handreiking vanuit het Ministerie van I&W
 • wat betekent dit voor de organisaties in de praktijk?
 • hoe Regio Foodvalley ondersteunt met advies en tools

We gaan er vanuit dat je als deelnemer aan het webinar kennis hebt genomen van de inhoud van de handreiking. De handreiking en basispresentatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vind je hier.

Aanmelden
Aanmelden kan door middel van het invullen van de gegevens op: raadsbijeenkomsten.regiofoodvalley.nl.

Wij sluiten dit webinar graag aan op de vragen die leven bij werkgevers die met deze handreiking aan de slag moeten. Wij nodigen je daarom van harte uit vragen of zaken waar je tegenaan loopt met ons te delen. Dit kan ook via het aanmeldformulier op bovengenoemde website.

netcongestie

Onderzoekstraject naar netcongestie gestart

Op 18 september zijn we gestart met een belangrijk onderzoekstraject in samenwerking met adviesbureau Stel. Dit onderzoek richt zich op netcongestie en de impact ervan op bedrijven die interesse hebben in beschikbare kavels op industrieterrein De Flier.

Projectleider Nelianne van Bloemendaal zal de komende tijd in gesprek gaan met ondernemers om het huidige energieverbruik en de piekbelasting in kaart te brengen. We kijken ook naar mogelijkheden om energie-efficiëntie te verbeteren en slimme oplossingen te vinden.

Dit traject wordt mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Energieteam Bedrijven, een initiatief van FOV Regio Foodvalley, VNO-NCW Midden en LTO Noord, waarbij BHN en Gemeente Nijkerk samenwerkingspartners zijn. De gemeente Nijkerk ondersteunt dit project financieel.

Hoewel er geen snelle oplossingen voor netcongestie zullen zijn, biedt dit onderzoek ons waardevolle inzichten om mogelijke oplossingen te realiseren. Samen werken we aan een duurzame toekomst!

Overwinnen van netcongestie in de energietransitie: slimme samenwerking voor bedrijven

In het tijdperk van de energietransitie stuiten we op uitdagingen binnen onze energie-infrastructuur. Hoewel netbeheerders druk bezig zijn met het versterken ervan, vergt dit tijd. In deze tussenperiode is het cruciaal dat de energietransitie niet vastloopt. Netbeheerders doen hun uiterste best om te voorkomen dat bedrijfsgroei wordt gehinderd door netcongestie. Maar door slimmer gebruik te maken van de bestaande capaciteit op het stroomnet en innovatieve benaderingen van bedrijven, kunnen we nu al meer bereiken.

Een opmerkelijke 50% van het nationale energieverbruik vindt plaats op bedrijventerreinen. Juist hier liggen kansen om energiegebruik op elkaar af te stemmen en anders te verdelen door middel van slimme data-uitwisseling en samenwerking. Dit schept ruimte voor nieuwe vormen van energieopwekking en -gebruik.

Bedrijven ervaren momenteel beperkingen bij het verkrijgen van standaard nieuwe of zwaardere grootverbruik-aansluitingen. Niettemin is er op korte termijn speelruimte op het net te creëren door gedragsaanpassingen en slimme samenwerking. Bedrijven kunnen onderling overeenkomsten sluiten, bijvoorbeeld over het verschuiven van energieverbruik naar zonnige momenten of het opslaan van energie. Hierdoor ontstaat er de ruimte om zelf energie op te wekken. Het is immers het momentane piekgebruik op het elektriciteitsnet dat de huidige netcongestie veroorzaakt, veelal door de schommelingen in zonnestroomproductie.

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft het Regionaal Energieteam Bedrijven (REB) van FOV Regio Foodvalley een initiatief opgezet. Het doel hiervan is tweeledig: versnelling van de verduurzaming van bedrijven en stimulering van oplossingen op industrieterreinen om netcongestie te verminderen. Dit initiatief wordt ondersteund door subsidies van zowel de provincie als de overheid en deelnemende gemeenten.

In samenwerking met de acht gemeenten binnen Regio Foodvalley wordt een pilot gestart op een geselecteerd industrieterrein binnen elke gemeente. Zo draagt de gemeente Nijkerk financieel bij aan de pilot op industrieterrein De Flier, dat is voorgedragen door Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk en goedgekeurd door het REB.

Op 18 september organiseert Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk in samenwerking met de Gemeente Nijkerk een bijeenkomst voor de ondernemers van industrieterrein De Flier, en bedrijven met interesse in beschikbare kavels aldaar. Het hoofddoel van deze bijeenkomst is om elkaar beter te leren kennen en gezamenlijk koers te bepalen voor deze pilot. Nelianne van Bloemendaal, projectleider van adviesbureau Stel, zal meer inzicht geven in de relevantie van het project en de verschillende fasen die doorlopen zullen worden.

Voor bedrijven op industrieterrein De Flier die geïnteresseerd zijn in individuele adviestrajecten voor verduurzaming, bestaat de mogelijkheid dat tot 50% van de advieskosten worden vergoed door het REB. Wij nodigen ondernemers van harte uit om in gesprek te gaan over de mogelijkheden en voorwaarden. Samen kunnen we de weg effenen voor een duurzamere toekomst, waarin netcongestie niet langer een beperkende factor is voor bedrijfsgroei en innovatie.