Nijkerkse delegatie bezoekt Techniek Academie

22 januari 2016

In Nijkerk vinden we de samenwerking tussen de 3 O’s belangrijk: Onderwijs, Overheid en Ondernemers. De Techniek Academie is een voorbeeld van samenwerking tussen school en bedrijfsleven, met o.a. als doel jongeren te interesseren voor technische opleidingen.

Een delegatie van de 3 O’s uit Nijkerk, wethouder onderwijs Nadya Aboyaakoub, Juscha Koopmans, Thea Kraaij (Gemeente Nijkerk), Jan Hofman (Accent Praktijkonderwijs), Chris van den Elsaker (Bronswerk) en Pim van Duijn (bestuur Bedrijvenkring Hoevekaken Nijkerk), werden door directeur Jacques de Groot van de Techniek Academie in Harderwijk ontvangen: “De situatie in 2011 was dramatisch. Er waren geen tot nauwelijks inschrijvingen voor technische opleidingen. We zijn in plaats van te informeren, gaan verleiden, om zo te laten inzien hoe belangrijk een technische opleiding is voor beroepskeuzes”.

Tijdens de rondleiding en in gesprek met studenten, werd aangegeven op welke doelgroepen de Techniek Academie zich richt. Hoe de samenwerking met school en bedrijfsleven tot stand is gekomen. Wat het succes van deze opzet is en welke formule gehanteerd wordt. Maar ook hoe de Academie omgaat met mensen met een beperking, die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De Groot: “Bepaal als bedrijf wat je precies zou willen, dan zoeken wij daar de studenten bij. We hebben nu met 60 bedrijven een overeenkomst om studenten te kunnen plaatsen, maar willen dit opschroeven naar 100. Voor studenten is en blijft voor een schoolkeuze het belangrijkste: motivatie!”.