Artikel BHN in Ondernamen

Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk heeft gezonde groeiambities

‘Alles in het teken van de drie O’s: Ondernemers, Overheid, Onderwijs’

 

Woensdagmiddag 17 juni 2015. Het is om en nabij 14.45 uur als het huidige bestuur van de Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk, kortweg BHN, tezamen komt op het terras van Hotel & Gasterij De Roode Schuur in Nijkerk. Omstreeks half vijf zal op deze mooie locatie de jaarlijkse bijeenkomst starten waar ook de Gemeente Nijkerk bij aanwezig zal zijn. “Dat doen we jaarlijks in juni. Een dinerbijeenkomst waar een afvaardiging van de Gemeente Nijkerk bij aanwezig is. Op deze manier draagt het bij aan onze doelstelling de drie regionale O’s te verbinden: onderwijs, ondernemers en overheid.”

 

De Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk bestaat inmiddels 45 jaar. “Dat klopt”, aldus Gerrit Jan Bezemer, de huidige voorzitter. Een functie hij alweer 4,5 jaar met veel pelzier op zich neemt. “Dan is 2015 inderdaad een jubileumjaar. Zo denken we echter niet. We willen vooral vooruit kijken. De BHN heeft 45 jaar lang een belangrijke rol vervult maar we streven ernaar die rol te vergroten. De BHN heeft een gezonde groeiambitie. Laten we dan ook dit interview vooral benutten om vooruit te kijken.”

 

Breder draagvlak

Naast de voorzitter zit penningmeester Bram Faber: “Op dit moment telt onze vereniging zo’n 150 leden. Dit zijn ondernemers afkomstig uit de regio Nijkerk en Hoevelaken. Onze ambitie is de komende jaren door te groeien naar een ledenaantal van 200+. Daarmee zal het draagvlak breder zijn om daadwerkelijk aan belangenbehartiging te voldoen en ook kwaliteitsvolle bijeenkomsten te organiseren. Immers, dan is er ook financieel meer mogelijk vanwege de bijdrage die voldaan wordt.”

Kortom, de groeiambitie is gezond en aanwezig. Secretaris Gerke van Zalk:  “Hoe we die groei naar meer dan 200 leden gaan bereiken? Tsja, klinkt gek maar ik denk door juist onze huidige ingeslagen weg te continueren. We organiseren op jaarbasis behoorlijk veel bijeenkomsten, bijna maandelijks, en deze kenmerken zich als divers, afwisselend en met de nodige diepgang. Denk dan bijvoorbeeld aan gastsprekers, workshops, bedrijfsbezoeken of onderling georganiseerde  discussies. Kortom: voor ieder wat wils. Je merkt het aan de opkomst: dat zit wel goed. En als de huidige leden ons promoten en introducées meenemen dan bereik je vanzelf je doel. Dat hoeft niet in één dag”.

 

Bindmiddel van de 3 O’s

Zoals gezegd tracht de BHN de onderdelen ondernemers, overheid en onderwijs bij elkaar te brengen. Bezemer: “De Gemeente Nijkerk is bijzonder lid van onze vereniging. Zodoende kan er altijd iemand namens de overheid aanwezig zijn. Tevens hebben we minimaal eenmaal per jaar bestuurlijk overleg met de gemeente.” De ‘O’ van ondernemers is natuurlijk ingevuld door de leden zelf. Dan resteert nog de derde ‘O’ in het geheel. “En dat ben ik!”, aldus een lachende Petra Posthouwer, dagelijks actief als stagebegeleider binnen het Corlaer College. “Ik vul als bestuurslid de ‘derde O’ in. Het is heel fijn om als bestuurslid zeer direct de O van het onderdeel onderwijs in te vullen. Je hebt daardoor direct grip op deze invalshoek. Onlangs waren er letterlijk scholieren aanwezig die op zoek zijn naar een stageplek in het bedrijfsleven. En het werkt ook gewoon! We hebben al meegemaakt dat op een bijeenkomst een ondernemer direct zei: ‘Jou moet ik hebben!’. Kortom: er werd meteen gematched. Super!”

 

PR & Communicatie

Terwijl het interview gaande is staat bestuurslid Pim van Duijn, verantwoordelijk voor alle bijeenkomsten, inhuren sprekers en locaties, plotseling op. “Even een foto maken en op Twitter plaatsen. Ja, als we willen groeien moeten we ook promoten natuurlijk.” Kortom, ook qua communicatie zit het wel snor binnen het bestuur. Pim van Duijn is dagelijks met IQBuzz – creatieve communicatie actief als ondernemer en vervult dan ook mede de rol van PR & Communicatie en tevens met 5,5 jaar het langst zittende bestuurslid: “Hartstikke leuk om op deze manier een bijdrage te leveren aan je eigen ondernemersregio. Ook als bestuurslid kom je daardoor in contact met andere regionale ondernemers. Het is leuk om op deze manier zaken te doen, het biedt ingangen. Zoals het eigenlijk gewoon sowieso leuk is om bij de BHN te horen. Kortom, als men dit interview leest en interesse heeft eens als gast te komen (mits ondernemend in gemeente Nijkerk): laat je horen!”