Verslag Workshop ‘Werken in de cloud’

De cloud: luchtfietserij of aantrekkelijke verandering?

Fokke vraagt aan Sukke: ‘Geloof jij in de cloud?’
Sukke tuurt naar zijn laptop en verzucht: ‘Ik geloof wel dat er “iets” is.’

Zo start René Metz dinsdag 13 oktober zijn workshop voor leden van de BHN. Ongeveer vijftien ondernemers zijn naar het bedrijfspand van Interfer aan de Gildenstraat gekomen om zich bij te laten praten over werken en bellen in de cloud. BHN-lid Leon Breuers toont zich een uitstekend gastheer.

Razend tempo
De technologie evolueert snel. Volgens René gaat het in razend tempo maar één kant op: naar de cloud. Met zijn bedrijf Easy Office Online helpt hij het MKB om in de cloud te gaan werken en bellen. Voor een vast bedrag per gebruiker per maand kunnen medewerkers overal werken. Investeren in server of telefooncentrale en technische kennis is niet meer nodig en altijd is de nieuwste technologie beschikbaar. Want zit je eenmaal in de cloud, dan krijg je ook de laatste versies van uitstekende softwareprogramma’s tot je beschikking, zoals Twinfield als boekhoudprogramma en MailChimp om nieuwsbrieven te versturen.
In het dagelijks leven maken we al veel gebruik van de cloud, bijvoorbeeld als we Dropbox gebruiken, of We Transfer of Gmail. Waarom zijn veel MKB-bedrijven dan toch nog huiverig om de cloud in te gaan? En dat terwijl ze voor meer dan de helft op verouderde en daardoor vaak onveilige systemen werken, zoals Windows XP of Windows 7. Uit onderzoek blijkt dat de huivering bij veel ondernemers zit in onzekerheid over wetgeving, kosten en dataopslag, maar vooral in twijfel over de veiligheid van de cloud en onvoldoende kennis hierover.

Veiligheid
Na de pauze waarin draadjesvlees en ‘aardappel anders’ de magen vulde, wordt driftig gediscussieerd over de veiligheid van werken in de cloud. René neemt ons in zijn presentatie mee naar Evoswitch, een van de grootste datacenters in Nederland. Hier huurt Easy Office Online digitale ruimte voor zijn klanten. Dit datacentrum wordt zwaar beveiligd, van biomechanische scans tot metershoge hekken en van 24 uursbewaking tot inbraak- en branddetectiesystemen. Hier loop je echt niet zomaar naar binnen. Bovendien is de backup bij een calamiteit goed geregeld. Toen onlangs in Noord-Holland een ernstige stroomstoring optrad, hebben de klanten van dit datacenter daar niets van gemerkt.
‘En’, zegt René, ‘veiligheid is relatief. Als je in een winkelstraat loopt en je hebt 30 euro op zak, dan voelt dat veilig. Als je 300.000 euro in je portemonnee hebt, voelt dat veel minder veilig.’

De mededirecteur van Easy Office Online vraagt de BHN-leden wat de cloud voor hen betekent. Hij geeft ook zelf aan wat de cloud voor hem betekent: ‘Voor mij betekent de cloud dat ik zonder investering toegang heb tot een ongelooflijke hoeveelheid aan applicaties en tools die mij helpen mijn bedrijfsprocessen optimaal te automatiseren en zo efficiënter te werken.’

Dat klinkt niet als luchtfietserij, sterker nog, dat klinkt heel aantrekkelijk.

Ben Tekstschrijver